BIJdragen aan de bijenstand

Zowel wilde- als honingbijen zijn afgelopen decennia in de verdrukking geraakt. Bijen halen nectar, pollen en hars uit hun directe omgeving. Ze brengen er nieuw leven voor terug. Tijdens hun bezoek bevruchten ze de begroeiing zodat vruchten en zaden kunnen groeien.
Helaas is die omgeving verarmd, versteend, en vergiftigd. Wij mensen hebben met onze neiging de natuur naar onze hand te zetten een omgeving geschapen met te veel monocultuur, te veel steen en beton en te weinig diversiteit aan planten en dieren.

Breng je tuin terug van steriel naar levendig

Onze leefomgeving is de laatste decennia steeds sterieler geworden. Steeds meer tuintjes zijn tegelparadijzen geworden die afwateren naar het riool in plaats van de grond in. Bodemleven verdwijnt, tegels warmen in de zomer enorm op (een tuin met gras en schaduw blijft veel koeler) en groeien en bloeien beperkt zich tot potten en bloembakken. Haal tegels eruit, laat leven toe voor je voordeur, laat bloemen bloeien achter je achterdeur. Plant je drachtplanten in je tuin dan hebben allerlei insecten zoals vlinders en bijen daar bij.

Bomen en planten kiezen: drachtplanten

Bijen zijn afhankelijk van drachtplanten: planten die gedurende korte of lange tijd in het voorjaar, zomer, herfst of zelfs de winter pollen en/of nectar te bieden hebben.
Bomen plant je voor langere tijd. Met een bewuste keuze voor een bepaalde boomsoort draag je dus enorm bij aan bijen-welzijn! De Hazelaar, Tamme Kastanje en de paardenkastanje, Vuilboom, Europese (!) vogelkers, Linde, Acacia, Lijsterbes en de Wilg zijn allemaal bomen die bijen voorzien van pollen en nectar!

Moeite bij het uitzoeken van drachtplanten voor in de tuin?

– Een uitstekende plek om je onderzoek te beginnen en om een pdf te vinden die je mee kunt nemen naar het tuincentrum is: www.weekvandebij.be