Bijen standplaats

Help jij de bijen aan een standplaats? BijDeBijen is een bevlogen, maar slechts kleine imkerij. We doen het niet voor de poen, helaas moet er (nog) geld bij. We hebben stadsbijen en buitenbijen. Dat zijn precies dezelfde bijtjes, alleen de plaats waar ze staan (dat heet in imkertermen een stand of standplaats) verschilt.

Weet jij een plekje voor de bijen van Bij-de-Bijen?

Bijen vliegen tot wel 3 km ver! Soms is het nodig om een bijenzwerm te voorkomen. Een beproefde methode daarvoor is een volk opsplitsen. Die afsplitsing, of aflegger, moet dan naar een nieuwe standplaats gebracht worden waarvandaan de bijen de weg naar het oude plekje niet kunnen vinden. Hun nieuwe kast moet daarom minimaal 6 km verwijderd zijn van de oude. Om deze reden zoeken we in het buitengebied van Heemstede, Vogelenzang of Bloemendaal nog een geschikte standplaats. Een moestuinencomplex, buitenplaats, een grote tuin, een kinderboerderij, dak van een bedrijfspand of hoekje van een sportcomplex? Het zijn zomaar wat mogelijkheden. We horen het graag als je een geschikte plek weet waar bijen kunnen staan!

Waaraan voldoet een standplaats?

Een standplaats moet goed bereikbaar zijn. Een volle bijenkast of een kastdeel is namelijk behoorlijk zwaar! En toch is het fijn als niet iedereen directe toegang heeft tot de kasten of als ze een beetje uit het zicht staan. Een ochtendzonnetje maakt de bijen blij, en maakt dat ze al vroeg op de ochtend uitvliegen. De hele dag in de volle zomerzon staan is dan weer niet nodig. Wordt het te warm in de kast dan gaat een deel van het volk met hun vleugels wind maken om de kast te ventileren.

Kleine standplaats – de bewuste keuze

Er zijn imkers met tientallen of honderden volken op één locatie en dat is voor hen prima. Toch willen we dat bij BijdeBijen liever niet. Er is nog weinig bekend over de invloed van de aanwezigheid van honingbijen op wilde bijen en hommels, maar als er weinig dracht is kan het haast niet anders dan dat ze elkaar beconcurreren. Door maximaal een handjevol bijenkasten op een standplaats te zetten komen in de omgeving aanwezige wilde bijen niet in de verdrukking. Voor BijdeBijen zijn kleine standplaatsen meer werk, maar het is een bewuste natuurvriendelijke keuze. Een keuze die het gevolg is van de wens om een positieve bijdrage te leveren aan het ecosysteem!