Bijenblog

Dit is de Bij de Bijen Blog. Met nieuwtjes, vertellingen en beschouwingen over bijenvolkjes, de natuur, bio-diversiteit, het imkeren, honing en onalledaagse bij-beslommeringen. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er bij de bijen gebeurt!

krokus bollen planten

Krokussen planten voor bestuivende insecten

De periode van oktober tot begin november is het moment om bollen voor bijen te planten. Welke krokussen zijn het best geschikt voor bijen en hommels? En is biologisch echt belangrijk of mag een gifbol eigenlijk ook wel?

lokale honing

Vijf redenen om lokale honing te kopen

Honing wordt wel vloeibaar goud genoemd. En zoals er bij goud over karaat (gehalte) gesproken wordt, kent ook honing grote verschillen. Deels in meetbare kwaliteit: o.a. vochtgehalte onder de 19% en zuiverheid. Deels is het ook een kwestie van smaak en van bewuste keuze. Want er is honing en lokale honing: massaproduct versus de smaak […]

biodiversiteit-cursus

NBV Cursus Ambassadeur Biodiversiteit

De cursus van de NBV die opleidt tot ambassadeur bio-diversiteit zat eigenlijk al vol. En toen kwam toch het bericht dat ik mee mag doen! Een half jaar lang (lekker in de winter als de bijen rustig aan doen) op cursus over het samenspel van planten en dieren in het eco-systeem.

springbalsemien en bijen

Bijen-bio-industrie in de Biesbosch

Duizenden bijenkasten staan er opgesteld in en rond de Biesbosch. Zelfs vanuit Duitsland zijn er bijen aangevoerd om te vliegen op de springbalsemien. Laat de imkerij zich zo van haar slechtste kant zien?

bijenbrood van stuifmeel

Bijenbrood waar geen eiwit in zit?

Bijenbrood – of pollen – zijn het hoogwaardige voedselbestanddeel voor bijen. Maar naarmate het Co2 gehalte in de atmosfeer stijgt, neemt de voedingswaarde van planten af. Voor de bijen betekent dat de door hun zo fel begeerde pollen nu 33% minder eiwit bevatten dan in 1842.

bureaucratische moord op de bijen

De bureaucratische moord op bijen…

Sinds 2013 ligt een EU-richtlijn klaar om bijen en andere insecten te beschermen tegen pesticiden. De invoering daarvan wordt al jaren getraineerd. Ook door Nederland dat de argumentatie van pesticiden fabrikanten klakkeloos overneemt.

bijen voeren aan vogels

Een bordje vol met bijen

Vogels kun je natuurlijk voeren met pinda’s, vetbollen en zaden. Ik vond het leuker en nuttiger ze erop te wijzen dat er in de directe omgeving ook eiwitrijke snacks zijn te halen: de dagelijkse dode bijen.

honingbij hoofdrekenen

Bijen kunnen (hoofd)rekenen

In The Guardian stond een artikel over een studie waaruit bleek dat honingbijen rekensommen kunnen maken. De conclusie: bijen kunnen optellen en aftrekken. Ondanks dat de insecten kleine hersenen hebben zijn ze verrassend slim!

segeberger bijenkasten opknappen

Recycle bijenwoningen van Segeberger

Een woning van styropor: mij klinkt dat niet zo aantrekkelijk in de oren. De Segeberger bijenkasten (vernoemd naar een Duits dorpje) zijn er van gemaakt. Toch zijn er voordelen: het binnenshuis klimaat in een Segeberger is gunstiger voor de bijen dan een houten kast en het lagere gewicht is gunstig voor de rug van de imker.