Blog

Dit is de Bij de Bijen Blog. Met nieuwtjes, vertellingen en beschouwingen over bijenvolkjes, de natuur, bio-diversiteit, het imkeren, honing en onalledaagse bij-beslommeringen. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er bij de bijen gebeurt!

imker cursus Haarlem

Imker cursus Haarlemmermeer

De imker cursus Haarlemmermeer start in de Cruqiuis op 25 januari 2022. Tijdens deze cursus net buiten Haarlem en Heemstedraai je een heel seizoen mee in jaarcyclus van het bijenvolk.

honingbij met pollen

Zijn het honingbijen of ‘wilde’ bijen?

Zitten er bijen in de tuin, spouwmuur, het bijenhotel of onder de tuintegels? Wil je weten of het vredige wilde bijen of steeklustige honingbijen zijn? Lees dan verder…

koninginnenteelt-kalender

Koninginnenteelt kalender calculator

Koninginnenteelt is complex doordat je op veel verschillende dagen handelingen moet ondernemen om het proces goed te laten verlopen. Deze koninginnenteelt kalender calculator doet een flink stuk van het denkwerk voor imkers!

krokus bollen planten

Krokussen planten voor bestuivende insecten

De periode van oktober tot begin november is het moment om bollen voor bijen te planten. Welke krokussen zijn het best geschikt voor bijen en hommels? En is biologisch echt belangrijk of mag een gifbol eigenlijk ook wel?

lokale honing

Vijf redenen om lokale honing te kopen

Honing wordt wel vloeibaar goud genoemd. En zoals er bij goud over karaat (gehalte) gesproken wordt, kent ook honing grote verschillen. Deels in meetbare kwaliteit: o.a. vochtgehalte onder de 19% en zuiverheid. Deels is het ook een kwestie van smaak en van bewuste keuze. Want er is honing en lokale honing: massaproduct versus de smaak […]

biodiversiteit-cursus

NBV Cursus Ambassadeur Biodiversiteit

De cursus van de NBV die opleidt tot ambassadeur bio-diversiteit zat eigenlijk al vol. En toen kwam toch het bericht dat ik mee mag doen! Een half jaar lang (lekker in de winter als de bijen rustig aan doen) op cursus over het samenspel van planten en dieren in het eco-systeem.

springbalsemien en bijen

Bijen-bio-industrie in de Biesbosch

Duizenden bijenkasten staan er opgesteld in en rond de Biesbosch. Zelfs vanuit Duitsland zijn er bijen aangevoerd om te vliegen op de springbalsemien. Laat de imkerij zich zo van haar slechtste kant zien?

bijenbrood van stuifmeel

Bijenbrood waar geen eiwit in zit?

Bijenbrood – of pollen – zijn het hoogwaardige voedselbestanddeel voor bijen. Maar naarmate het Co2 gehalte in de atmosfeer stijgt, neemt de voedingswaarde van planten af. Voor de bijen betekent dat de door hun zo fel begeerde pollen nu 33% minder eiwit bevatten dan in 1842.

bureaucratische moord op de bijen

De bureaucratische moord op bijen…

Sinds 2013 ligt een EU-richtlijn klaar om bijen en andere insecten te beschermen tegen pesticiden. De invoering daarvan wordt al jaren getraineerd. Ook door Nederland dat de argumentatie van pesticiden fabrikanten klakkeloos overneemt.