biodiversieit en gewasopbrengst

Biodivers landschap met pesticide-arme landbouw geeft 30% meer gewasopbrengst

De laatste 20 jaar is ongeveer 20% van het wereldwijde landbouw areaal minder productief geworden. Volgens het laatste rapport van Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde naties zijn mensen hiervan de oorzaak. We doen niet genoeg om de bio-diversiteit in stand te houden.

Gisteren bevestigde een internationaal onderzoeksteam gecoördineerd door de Universiteit van Würzburg en Eurac Research de voordelen van biodiversiteit. Landbouwvelden met een grotere biodiversiteit zijn beter beschermd tegen schadelijke insecten, bevorderen bestuiving en produceren hogere opbrengsten! Het team heeft zojuist zijn bevindingen gepubliceerd in het toonaangevende internationale tijdschrift Science Advances.

Biologen en ecologen vergeleken gegevens van ongeveer 1500 landbouwvelden verspreid over de hele wereld: van koolzaadvelden in Zweden tot de maïsvelden op de Amerikaanse vlaktes en van koffieplantages in India en mangoplantages in Zuid-Afrika tot graangewassen in de Alpen.

Biodiversiteit is cruciaal voor een betere gewasproductie

Ze analyseerden twee ecosysteemdiensten, dat zijn processen die van nature worden gereguleerd en die gunstig uitpakken en gratis zijn voor de mens:
1) de bestuivingsdienst van wilde insecten en
2) de biologische ongediertebestrijdingsdienst, dat is het vermogen van een omgeving om de van nature aanwezige roofdieren (roofinsecten) te gebruiken in het ecosysteem om zichzelf te verdedigen tegen schadelijke insecten.

In landschappen waar de variatie aan gewassen, hagen, bomen en weiden groter is, zijn wilde bestuivers en ‘nuttige insecten’ overvloediger en diverser. Niet alleen de bestuiving en biologische controle ongediertebestrijding nemen toe, maar ook de opbrengst van het gewas.

Anderzijds zijn monoculturen (landschappen met een enkele gewas-soort) de oorzaak van ongeveer 1/3 van alle negatieve effecten op de bestuiving die het veroorzaakt worden door versobering van het landschap. In Ierland bijvoorbeeld werd op de koolzaadvelden een 30% lagere opbrengst gemeten als er geen bestuivende insecten meer in de omgeving aanwezig waren.
Dit effect is nog significanter wanneer biologische bestrijding van schadelijke insecten wordt overwogen – het verlies van natuurlijke roofdier-diversiteit (door zowel mono-cultuur als pesticiden gebruik) draagt bij aan 50% van de totale gevolgen van bio-diversiteits-teloorgang in het landschap.

Naar aanleiding van deze bevindingen bevelen de onderzoekers aan een gezond milieu te handhaven door biodiversiteit en door zowel gewassen als landschappen zoveel mogelijk te diversifiëren.

Matteo Dainese, een bioloog bij Eurac Research en een van de auteurs van de studie zegt hierover: “Onze studie toont aan dat biodiversiteit essentieel is om de levering van ecosysteemdiensten te waarborgen en een hoge en stabiele landbouwproductie te handhaven. Een boer kan bijvoorbeeld minder afhankelijk zijn van pesticiden om schadelijke insecten kwijt te raken als de natuurlijke biologische bestrijding wordt verhoogd door een hogere biodiversiteit in de landbouw.”

Het sprookje dat grootschalig pesticide gebruik en monocultuur nodig zijn om de voedselproductie veilig te stellen is daarmee onderuit gehaald. Het tegendeel is waar: in een bio-divers landschap zonder insecticiden is de gewasopbrengst hoger.

Goed nieuws voor wie moeder natuur en de bijen een hart warm toedraagt. Nu nog zorgen dat agrariërs en overheden ermee aan de slag gaan!

Bronnen:
ScienceAdvances
Trinity College Dublin