krokus bollen planten

Krokussen planten voor bestuivende insecten

Bollen voor bijen

De periode van oktober tot begin november is het moment om bollen voor bijen te planten. Krokussen leveren al vroeg in het jaar stuifmeel aan bestuivende insecten; in ons opwarmende klimaat zijn ze daardoor meer dan ooit van belang voor steeds vroeger uitvliegende bijen en hommels.

Krokussen worden frequent bezocht door hommels, honingbijen en sommige solitaire bijen. De hommelkonninginnen vliegen er in warme winters al heel vroeg op uit om pollen te zoeken die ze nodig hebben voor de aanleg van een broednest. Ook honingbijen die vroeg van de wintertros af komen zoeken pollen zodat hun koningin weer aan de leg kan gaan en het broed voorzien kan worden van de noodzakelijke eiwitten. In februari bloeit er nog bijna niets, maar gelukkig is de krokus is een prima pollenleverancier!

krokussen in het gazon zijn geen probleem met maaien

Krokussen kun je planten in elke tuin, ook als die voor 100% uit gras bestaat. Ze bloeien in de winter, als de groei van het gras nog stil staat. Na de bloei sterven de blaadjes binnen enkele weken volledig af. In het voorjaar kan het gras dus gewoon gemaaid worden zonder de krokussen te schaden.

Krokussen in de ‘lasagne’ op het balkon of in de border

Krokussen (en ook andere winterse bolletjes zoals het sneeuwklokje en de in maart bloeiende blauwe druif) kun je planten in een mand, pot of in de tuin in een lasagne-opstelling. De vroeg bloeiende kleinste bolletjes worden bovenop de grotere narcissen en de nog grotere tulpen gepland. Deze drie-laagse lasagne geeft lang kleur en pollen. Narcissen worden ook graag door bestuivers bezocht, de meeste tulpen daarentegen laten ze links liggen.

Welke krokussoort zijn er?

Geplante krokussoorten op naam brengen is een lastig klusje: er zijn zoveel cultivars (gecultiveerde varianten) verkrijgbaar dat daar eigenlijk geen beginnen aan is. Maar niet alle soorten worden door bestuivers bezocht, dus als je ze gaat aanschaffen is het wel belangrijk op de naam te letten!

Kies altijd bio!

Insecten zijn erg gevoelig voor pesticiden. Bollen die zijn behandeld met ‘gewasbeschermers’ tegen schimmels en tegen vraat door ondergrondse beestjes bevatten gif in de hele plant: ook in de pollen! De enige juiste keuze is daarom de bio-bol. Tot op heden niet te krijgen bij de praxis, supermarkt of intratuin. Gelukkig wel online!

insectenvriendelijke planten kiezen

Een goede vuistregel bij de aanschaf van insectenvriendelijke planten is om cultivars te vermeiden. Cultivars herken je gemakkelijk aan hun glamour-naam. Een niet-gecultiveerde plant heeft een Latijnse naam die bestaat uit twee delen: het eerste deel is de familienaam die met met een hoofdletter geschreven wordt. Het tweede deel is de ondersoort die zonder hoofdletter wordt gespeld. Cultivars hebben een derde en soms zelfs vierde naamdeel die vaak een Engelse klank heeft: ze zijn verzonnen door telers. Bij de krokuks zijn ongecultiveerde soorten haast niet te koop, maar er zijn wel degelijk varianten die goed zijn voor bestuivers: deze gecultiveerde versies zijn genetisch dicht bij hun originele naamgever gebleven.

Krokussen planten voor bestuivende insecten
Twee aanraders
  1. Crocus tommasinianus (boerenkrokus) is een (meestal) paarse krokus waarvan de cultivar Crocus tommasinianus Ruby Giant in de bio versie volop verkrijgbaar is. De Rubt Giant is is dicht bij de oorspronkelijke boerencrocus is gebleven: het is een goed stuifmeel leverancierdie gemakkelijk verwilderd. Dat wil eigenlijk zeggen dat hij volgend jaar gewoon weer opkomt, mits ze niet omgeschoffeld of afgemaaid worden. Wil je andere kleuren, dan is iedere biologische crocus tommasianus of boerenkrokus ook in orde.
  2. Crocus Vernus is in het wit algemeen verkrijgbaar met de glamoureuse naam ‘Jeanne D’Arc’ als toevoeging. Ook dit is een stuifmeelleverancier van jewelste en een prima stinzenplant die het jaar erna gewoon weer de bloem boven het maaiveld uisteekt!

Deze twee krokussoorten laten zich ook prima combineren: de crocus vernus komen wat later op dan de paarse boerenkrokus. Door ze te combineren zijn er langer pollen beschikbaar in het verder nog winterse landschap! Er zijn vast meer pollenrijke biologische crocussen, maar met deze twee zit je altijd goed!

Plaatsen om bio-krokussen te kopen:

Geschikte plaatsen om je insecten-vriendelijke bio-bollen te kopen:
De Warande
Naturalbulbs NL / BE

Weet je meer plaatsen waar ze goeie bio-bollen verkopen? Neem dan even contact op via het mailformulier dan kunnen we de link toevoegen.