bijen voeren aan vogels

Een bordje vol met bijen

Dat bijen met hun bestuiving een belangrijke bijdrage leveren aan het ecosysteem is inmiddels wel bekend. Bijen (dood of levend) zijn echter ook een smakelijk hapje voor vogels.

Bijen verwonderen

In ons tuintje in Brabant (in Haarlem hebben we alleen een balkon) staan op dit moment twee bijenvolkjes. Het leuke daaraan is dat je van heel dichtbij en op ieder moment van de dag kan zien hoe het weer ze beïnvloed en hoe ze zich gedragen. Het lijdt iedere keer weer tot verwondering als ik ze zie drinken uit de kunstmatige vijver, ze in een rechte lijn aan zie komen vliegen en zie landen met hun knieholtes gevuld met pollen.

Iedere dag werken de bijen hun dode (half)zusjes het huis uit. En stervende bijen lijken hun laatste kunststukje bij voorkeur op de vliegplank op de voeren. Daarna vallen ze naar beneden. In ons tuintje vliegen de kool- en pimpelmezen af en aan. Maar ze bezochten alleen het pinda-netje. De dode bijen lieten ze links liggen. Hoog tijd om om ze gevederde vriendjes op te voeden. In de buurt staan geen bijenkasten en de lokale pimpels en kolen zijn waarschijnlijk niet bekend met bijen, zo dacht ik.

Een bordje vol met bijen
Een koolmees heeft de bijensnacks gevonden.
Een eiwitrijk dieetje

Drie dagen lang heb ik dode bijen op een presenteerblaadje aangeboden. En dat had het beoogde effect. Insecten bevatten eiwitten en als de vogels straks jonges hebben zijn insecten het hoofdbestanddeel van het baby dieet. Een eiwitrijk dieet om snel mee te kunnen groeien. Ik hoop dat de vogels onthouden dat er in deze tuin – ook als na de winter de pinda’s weg zijn – wat te halen valt. Zo recyclen we ons ‘afval’, d.w.z. de bijen die na hun leventje van 6 tot 8 weken afvallen.