lokale honing

Vijf redenen om lokale honing te kopen

Honing wordt wel vloeibaar goud genoemd. En zoals er bij goud over karaat (gehalte) gesproken wordt, kent ook honing grote verschillen. Deels in meetbare kwaliteit: o.a. vochtgehalte onder de 19% en zuiverheid. Deels is het ook een kwestie van smaak en van bewuste keuze. Want er is honing en lokale honing: massaproduct versus de smaak van regio en het seizoen. Hier zijn 5 redenen om lokale honing te proberen en te blijven consumeren.

1. keuze tussen mengsmering en delicatesse?

Lokale honing is een delicatesse met een smaak die hoort bij de regio en die per seizoen sterk kan verschillen. Het is een product met een verhaal over landschap over bloeiende bloemen en planten. Èn over de timing van de imker: welke planten beginnen er te bloeien er op het moment dat zij/hij de honingkamers plaatst en op welk moment haalt hij/zij ze weer weg?
Hierin verschilt lokale honing van de massa-productie en import honing die vaak gemengd wordt. Kijk in de supermarkt eens hoe vaak op de potjes een (Engelstalige) zinsnede staan als “bevat honing uit zowel de EU als niet-EU”. Honing mengen gebeurt om de prijs te drukken en om aan de standaard smaak-verwachtingen te voldoen: mengen tot de maximale middelmatigheid bereikt is.

2. support lokale bestuivers

Met het kopen van lokale honing ondersteun je de lokale imkers die met hun bijen van levensbelang zijn voor de bestuiving van gewassen in de regio! Zonder bijen geen lokale gewassen zoals fruit en boontjes. en ook groenten zoals bloemkool en worteltjes hebben bijen nodig: voor het telen van groentezaad is namelijk ook bestuiving nodig!

3. lokale honing goed voor Gezondheid en tegen allergiën

Honing uit de regio bevat pollen en bacteriën die van nature voorkomen in je leefomgeving. Het eten van zo’n lokale superfood kan je helpen je weerstand op te bouwen en allergische reacties op pollen doen verminderen.

4. De co2-voetafdruk van je potje honing

Door lokale producten te kopen is er minder transport nodig. Het resultaat: een veel kleinere Co2-voetafdruk en minder uitstoot van stikstofverbindingen en fijnstof. Mondialisering heeft prachtige dingen opgeleverd. Maar van de andere kant van de wereld halen wat lokaal beschikbaar is dat grenst aan krankzinnigheid.

5. Voedselveiligheid

De NVWA houdt zich niet niet bezig met op grote schaal potjes honing testen. Maar uit een rapport in 2008 kwam naar voren dat in honing van onduidelijke oorsprong (Non-EU staat er dan op het etiket) substanties werden aangetroffen die er niet in thuis horen: niet alleen bijgemengde suikers, maar zelfs illegale anti-biotica en glyphosaat. In een honingproducerend land als China zijn de regels wat ruimer en is economische groei helaas belangrijker gebleken dan volksgezondheid en voedselveiligheid. Koop je je honing lokaal dan ken je het verhaal achter de honing en de omgeving.

Conclusie

Een potje lokale honing doet jou en de wereld meer goed dan supermarkt honing van onduidelijke oorsprong en zelfs dan de ‘biologische’ honing uit Zuid-Amerika zoals je die bijvoorbeeld bij Dille en Camille kunt vinden. De duizenden transport-kilometers die achter zo’n product verscholen gaan zijn weinig ecologisch.
En waarom een 450grams potje lokale honing € 6,- of meer kost? Omdat dat gezien de kosten die imkers maken en de tijd die ze steken in bijengezondheid, het scheppen van wilde zwermen in woonwijken, het kruizen van gezonde volken en voorlichting geven eigenlijk nog niet eens een eerlijke prijs is voor zo’n prachtig goudgeel natuurzuiver product uit jouw directe omgeving.