segeberker simplex spaarkast

Tiny Houses

Het nieuwe jaar is goed begonnen met nieuwe en tweedehands bijen woningen erbij voor onze honingbij.

ik hou van Hout

Ten eerste prachtige houten Tiny Houses van Red-Cedar hout gemaakt door een collega imker die daar een stuk handiger is dan ik. Spaarkasten, puur natuur uitgevoerd en niet geverfd maar behandeld met biologische lijnolie. Zodra de typische geur van lijnolie eraf is zijn dit prachtige huisjes om te zien en om in te wonen. Ik hou van hout omdat een mooi levend materiaal is. Houten kasten komen -na de uitgeholde boom-bijenkast- en de Top Bar Hive het dichts in de buurt bij de oorspronkelijke bijenwoning. Echt hout isoleert beter dan plaatmateriaal en bevat geen ongewenste lijm- en oplosmiddelen. Hout heeft de kracht van de eenvoud!

segeberger spaarkast
Geisoleerde tiny houses

Ik loop er niet direct warm voor, maar de bijen dan weer wel: styropor bijenkasten. Ze isoleren goed waardoor de bijen ‘s winters een grotere kans hebben om te overleven en ‘s zomers minder hoeven te ventileren met hun vleugels om de warmte buiten ongedaan te maken. Een praktische ‘bijkomstigheid’ is het gewicht: Je tilt je geen breuk aan je bijen.

Naast twee bijna nieuwe exemplaren zijn er ook twee afgedankte tweedehandsjes op komst. Die laatste worden eerst grondig nagekeken, opgeschoond en ontsmet voordat er nieuwe bewoners in mogen!

Nieuw zou ik kunststof niet snel kopen, maar dit type kast heeft zich bewezen en de voor- en nadelen wil ik wel eens ervaren.