segeberger bijenkasten opknappen

Recycle bijenwoningen van Segeberger

Een woning van styropor. Mij klinkt dat niet heel aantrekkelijk in de oren. De befaamde Segeberger bijenkasten (vernoemd naar een Duits dorpje) zijn er van gemaakt. Het is hard samengeperst piepschuim dat in Duitsland volgens strenge milieueisen wordt gefabriceerd. Het binnenshuis klimaat in een Segeberger is gunstiger voor de bijen dan een houten kast en het lagere gewicht is dan weer gunstig voor de rug van de imker.

ik zou ‘t nieuw niet kopen

Nieuw zou ik stryropor kasten ondanks de voordelen niet kopen. Piepschuim is namelijk slecht recyclebaar zoals veel plastics. Daarnaast wil het oog ook wat en mijn oog zegt dat het onnatuurlijk oogt en dat kunststof niet te rijmen valt met natuurlijk imkeren. Maar onbekend maakt onbemind… En grondig afgeleefde, besmeurde en afgedankte Segeberger bijenkasten kwamen op mijn weg!

Van on-ogelijk naar …

Op marktplaats werd een partij onogelijke 2-de-handsjes aangeboden waarvan ik er 2 heb gered van de vuilverbrandingsoven. Hoeken eraf gebroken, butsen erin, ze waren, ze hadden jaren op de grond gestaan en waren vies, heel vies.
De vorige eigenaar was professioneel imker maar kon zijn honing hier aan de straatstenen niet meer kwijt omdat de grote inkopers hun supermarkthoning uit Oost Europa of nog verder betrekken. Kost minder en geen haan kraait naar wat er met die honing gebeurt en of er suiker-honing inzit die het resultaat is van bijvoeren. Een andere bijzaak bij dat soort honing is wat voor gif de bijen voorgezet hebben gekregen om ‘gezond’ te blijven. Hier gelden strenge regels, maar voor de producenten van import honing zijn die niet van toepassing.

Recycle bijenwoningen van Segeberger
Schoongemaakt, opgefrist en ge-re-designed: klaar voor nieuwe bewoners.
Tijd om te ‘recycleren’

Enfin, de bijen zijn momenteel ingewinterd en willen liever geen aandacht. Het recycleren (mooi Vlaams woord vind ik dat) van de kasten is dus een geschikt winterklusje. Eerst grondig ontsmetten, dan de beschadigingen en afgesleten hoekjes bijplamuren en tot slot een likje voor bijen geschikte eco-verf erover. Daarna zijn de gerecycleerde woningen klaar en misschien eind april al of anders in mei zullen er nieuwe bijenvolkjes in gaan wonen.

piepschuim is niet recyclebaar

Hergebruikte afgeleefde piepschuim bijenkasten. Dat heeft wel wat moois, want piepschuim is niet recyclebaar, het spul is een ware ramp voor het milieu. Als het eenmaal in omloop is gebracht moet je daar dus zo lang mogelijk mee doen! Wij mensen gooien van alles na 1x weg, maar huizen, die kopen we wel zonder schroom tweedehands van een ander. En daarna is het hopen dat de volgende bewoners er weer wat moois van maken. De buitenkant van deze huisjes ziet er inmiddels weer prachtig uit, de uiteindelijke inrichting is aan de bijen.

voor de volledigheid de Voors en tegens van segeberger bijenkasten op een rijtje

Laten we beginnen met de (mogelijke) voordelen van de Segeberger:

  • Licht en dus handelbaar voor de minder gespierde imker.
  • Betere temperatuurhuishouding: koeler op extreem hete dagen, warmer bij koude en daardoor betere overlevingskansen voor een bijenvolk in de winter.
  • De betere temperatuurhuishouding zou bij kleinere bijen (op 4,9 mm raat en dicht op elkaar geplaatste raat nog een extra bijdrage kunnen leveren aan varoa resistentie (varoa mijten functioneren beter bij een lagere temperatuur dan wat ideaal is voor bijenbroed)

En de nadelen van de segeberger bijenkasten:

  • Styropor is moeilijk recyclebaar en breekt niet af. Het is rotzooi! Koop je ze tweedehands dan zou je kunnen zeggen dat je die styropor in ieder geval zo lang mogelijk gebruikt, en misschien komt er tzt een oplossing voor?
  • (Vooral stedelijke) bio-liefhebbers zijn geen voorstander ook omdat ze voordelen voor de toch wel kwetsbare bijen niet kennen. Gebruik je Segeberger kasten, dan heb je aan eco-medemensen iets uit te leggen.
  • Segeberger kastdelen kun je niet met een draai-beweging op elkaar zetten. Ze hebben opstaande binnenranden die dat onmogelijk maken (maar die wel bijdragen aan de isolatie). Extra opletten dus dat je geen bijen vermorzelt tijdens het imkeren!
  • Spechten… In koude winters wil vooral de (vrij schuwe) groene specht zich nog wel eens vergrijpen aan bijen. Styropor is zachter dan hout en precies op het dunste stuk (bij de handgreep) hakken ze zich een weg naar binnen. Overigens zouden ook grote bonte spechten aangetrokken worden door de geur van larven. En met de spechten gaat het de laatste decennia uitzonderlijk goed: ze zijn steeds algemener geworden, ook in parken en tuinen.