Bijen Zwerm Haarlem e.o.

Sommige mensen vinden een bijenzwerm beangstigend. Indrukwekkend is het zeker. Bij een flinke zwerm gonzen er soms 10.000 tot 30.000 bijen door het luchtruim. De lucht ziet op zo’n moment zwart van de bijen. Misschien zien de bijen die je aantreft er meer uit als een tros, hangend aan een tak met wat gezwerm eromheen. Ook dat noemen we een zwerm.

Goed om te weten: Zwermende bijen steken bijna nooit, zeker als je ze met rust laat.

Een ervaren imker weet wat te doen en kan, afhankelijk van de locatie, de bijenzwerm ‘scheppen’. Dat laatste is een ander word voor vangen. Voor de omgeving wel zo rustig en voor de zwerm nemen de overlevingskansen met ongeveer 90% toe!

Een bijenzwerm heeft zonder assistentie van een deskundige imker een kans van 1 op 10 om te overleven…

Bijenzwerm Zandvoort
Het ‘scheppen’ van een bijenzwerm in Zandvoort met medewerking van de brandweer.

Als het veilig is voor mens en dier dan proberen wij de zwerm te scheppen. Zit de zwerm op een ‘onmogelijke’ plaats, dan is het wachten tot ze verder zwermen. Een volk stuurt er in een zwermsituatie namelijk verkenners op uit die op zoek gaan naar een plek om in te wonen. Meestal is die plek een kilometer of verder van de zwerm vandaan. Vindt de zwerm geen geschikte woning om te betrekken, of blijkt de gevonden locatie toch niet geschikt, dan sterft het bijenvolk.

Meld een bijenzwerm:

Voor een bijenzwerm in Haarlem, Bloemendaal, Overveen, Vogelenzang of Zandvoort kun je bellen met de Imker Vereniging Zuid-Kennemerland:
06-31244591


Bel voor bijenzwermen in de Haarlemmermeer altijd met de zwermdienst van Imkersvereniging-Haarlemmermeer:
06-33737734


Mogelijk wordt je gevraagd om via whatsapp een foto door te sturen van de situatie en of de zwerm. Met duidelijke foto’s of een video kun je de imker enorm helpen: zo weet hij/zij welke materialen handig zijn om mee te nemen en of het nodig is om voor het scheppen van de bijenzwerm hulptroepen in te schakelen.