Feitjes over de bijtjes

Duizelingwekkende cijfers

Zomers telt een bijenvolk 30.000 tot 60.000 bijen en één daarvan is de koningin. Om 1 kilo honing te maken vliegen de honingbijen bij elkaar ongeveer 1 miljoen keer uit… En dan te bedenken dat een volk jaarlijks ongeveer 150 kg honing verbruikt, als brandstof. Reken maar uit hoeveel vliegbewegingen ze samen maken om daarvoor voldoende nectar te verzamelen.

Binnen 5 kilometer
Feitjes over de bijtjes

Bijen halen hun voedsel in een straal van ca 5 km rond de bijenkast. Het grootste deel van de haalbijen blijft binnen 250 meter tenzij daar niet genoeg te halen valt!

Harige hommel
hommel, ook lid van de bijenfamilie

Hommels (die behoren tot de familie van de bijen) hebben evenveel haren als een eekhoorn. Onderzoekers van de Universiteit van het Georgia Institute of Technology telden er 3 miljoen… (geen hommels, maar haren). Bijen en hommels gebruiken hun harige aanhangsels om stuifmeel uit hun ogen en van hun lichaam te wrijven en om zich mee warm te houden. Dankzij hun harige lijf kunnen hommels ook in koude landen prima leven.

mannen zijn Nergens goed voor…
dar

Darren, de mannetjes in het honingbijenvolk doen nagenoeg niets nuttigs. Ze laten zich voeren en vliegen erop uit op zoek naar een koningin om te bevruchten. Het gros van de mannetjes sterf echter zonder ooit met een koningin gepaard te hebben. Wel geven ze in de bijenwoning feromonen (hormomen) af. Je zou kunnen zeggen dat dat helpt om een volk in balans te houden.

Guiness book of records

Het record aantal bloemen dat een honingbij op één dag kan bezoeken is 3000. Vliegend van bloem naar bloem heeft ze daar natuurlijk geen 3000 vluchten voor nodig.

Te koud om te vliegen

Honingbijen vliegen uit bij een temperatuur vanaf ongeveer 10℃. Hommels gaan er al op uit vanaf 7℃

Bijen, broodnodig!
Feitjes over de bijtjes

Over de hele wereld wordt 80 % van bloeiende planten bestoven door insecten, 85% van die 80% wordt gedaan door honingbijen! De honingbij is dus goed voor 68% van het totaal. Zonder bijen kan de mens niet bestaan!

Wie zie je vliegen?

Wereldwijd zijn er maar 9 soorten honingbijen. De zwarte bij is hier inheems, maar komt in zijn meest pure vorm alleen nog voor op Texel. De Buckfast bij, de Carnica en de bastaardbij (een mengsmering) zie je hier het meest vliegen. Imkers kiezen voor de carnica en de buckfastbij vanwege hun zachtaardige gedrag, ze zullen niet snel steken. Vooral in een stedelijke omgeving best een logische keuze!

Vliegen met vracht
Feitjes over de bijtjes

Een honingbij vervoert in haar darm-nectarmaag 40 mg nectar. Een bij weegt zelf 90 mg. De hoeveelheid nectar die ze door de lucht vervoert is dus bijna de helft van haar eigen lichaamsgewicht!

Appels en kersen vergelijken
bloesem

Fruittelers laten hum bloesem massaal bestuiven door honingbijen. Maar de ene bloesem is de andere niet!
Per appelbloem kan een haalbij 2 mg nectar halen. Een bloem van een kersenboom kan wel 30mg nectar bevatten en een hele kersenboom kan een bijenvolk per dag wel 2 kg nectar opleveren.