Imker Cursus Haarlemmermeer

Basis cursus imkeren net buiten Haarlem

UPDATEl DEZE CURSUS ZAT HEEL SNEL VOL. WAARSCHIJNLIJK START IN SEPTEMBER WEER EEN GROEP.

In de Cruqiuis start eind januari de basiscursus imkeren. Deze cursus biedt je de kans om een jaar mee te draaien in de levenscyclus van het bijenvolk. Rond je de cursus met succes af? Dan ben je in staat om daarna zelfstandig te imkeren met je eigen volk. En je ontvang het NBV diploma horend bij de basis cursus imkeren.

Kennismaken met de wereld van de honingbij

We trappen de imker cursus af met een aantal theorielessen zodat je de basis van een volk begrijpt voor je voor het eerst een kast opent. Voorbijkomen: de oorsprong van de bij, verschillende soorten bijen en waarom is de bekendste bij (de honingbij) eigenlijk een vreemde bij onder de bijen? We bespreken de jaarcyclus, het wonder van bijenzwermen en de rol van de koningin. Want is zij nou de baas of is ze eigenlijk heel onderdanig?

Cursuslocatie op kruispunt van Haarlem, Heemstede en Haarlemmermeer

De cursus imkeren vindt plaats aan de rand van Haarlem, Heemstede en de Haarlemmermeer op de locatie van Imkersvereniging Haarlemmermeer (IVH). Daardoor kunnen we gebruik maken van het bijenpark dat vol staat met fruitbomen en andere echte bijenplanten. Ook het leslokaal en alle verenigingsfaciliteiten zoals honingslingers staan tijdens deze basis cursus imkeren tot onze beschikking.

Bijenhouden & biodiversiteit

In de cursus besteden we herhaaldelijk aandacht aan biodiversiteit. Imkers denken daarbij vaak aan stuifmeel en nectar producerende planten. Tijdens deze cursus gaan we daarin een stap verder. We besteden sowieso een hele les aan de biodiversiteitscrisis. Want wat is biodiversiteit eigenlijk? En is er een concrete definitie van mogelijk? Verder bespreken we de verontrustende afname in aantallen insecten en de rol die je als imker in kunt oppakken als woordvoerder van alles wat kruipt, krioelt en z’n vleugels uitslaat.

Inclusief lidmaatschap

Bij de cursus is een jaar lidmaatschap van de NBV en het lidmaatschap van Imker Vereniging Haarlemmermeer inbegrepen. Daardoor ontvang je het landelijke tijdschrift van de NBV β€˜bijenhouden’ en kun je als volwaardig lid meedoen aan de activiteiten van deze regionale vereniging. Schrijf je je via de NBV site in dan hoef je daar geen NBV-afdeling te selecteren omdat IVH daar niet selecteerbaar is. IVH is namelijk geen NBV afdeling, de cursus vindt daar plaats omdat daar uitzonderlijk goeie faciliteiten beschikbaar zijn.

Voor wie? – Profiel van een imker

De cursus staat open voor mensen uit de directe omgeving. Imkeren is een heerlijke buitenactiviteit voor doeners die ook graag hun hersenen gebruiken. Misschien lijkt het je ook leuk om na de opleiding mee te draaien in de zwermdienst of de verzorging van bijenvolken op het Bijenpark in de Cruquius? Dan past deze imker cursus bij helemaal jou!

cursus imkeren haarlem & Meer

Deze cursus wordt georganiseerd door Imker Vereniiging Haarlemmermeer met mij als leraar.

Uitgebreide informatie:
Inschrijven?

Inschrijven voor deze cursus kan via de het inschrijfformulier op de site van de NBV. Inschrijving gaat op volgorde van nabijheid: deelnemers uit de Haarlemmermeer krijgen voorrang gevolgd door die uit omliggende gemeentes zoals uit de Duin- en Bollenstreek en Zuid-Kennemerland.