Inheemse Zwarte Bijen Honing

9,50

Streekhoning van de ernstig bedreigde inheemse zwarte honingbij.

Uitverkocht

Artikelnummer: ZWB21-01 Categorie:

Beschrijving

Deze streekhoning uit Zuid-Kennemerland is gemaakt door de De Zwarte Bij (Apis mellifera mellifera). Dit is de enige inheemse honingbij van Noord en West Europa. Door grootschalige import van bijenrassen die meer honing halen en die voor imkers makkelijker hanteerbeer zijn, is de Zwarte Honingbij nu bijna uitgestorven. Met de import van bijen uit verre oorden zijn ook ziektes en mijten onze kant op gekomen waar honingbijen tot op de dag vandaag geen weerstand tegen hebben. Kortom: qua bijen heeft de mens er best een potje van gemaakt.

Verdwijnen van de zwarte bij

De Zwarte Bij is aangepast aan ons klimaat, kan tegen ruig weer (denk aan wind, nattigheid en kou) en heeft zich sinds de laatste ijstijd aangepast aan onze lokale flora. Zwarte Bijen zijn geen enorme honinghalers en hebben de naam nogal opvliegerig te zijn. Om die reden importeren imkers sinds de jaren 20 van de vorige eeuw op steeds grotere schaal productiever rassen. Door die massale import zijn bijenrassen gehybridiseerd (dat is een mooi woord voor vermengd). Imkers moeten enorm hun best doen hun best hun ras puur te houden, importeren daarvoor continu nieuwe koninginnen of houden bastaardbijen.

Herintroductie van onze inheemse honingbij

De raszuivere Zwarte Bij is inmiddels nagenoeg verdwenen. Met gerichte koninginnenteelt van door vleugelmeting geselecteerde volken is het mogelijk zwarte koninginnen te telen. Vervolgens kunnen die jonge princessen op een geïsoleerd liggend eiland paren met eveneens geselecteerde darren. Zo brengen we de inheemse honingbij terug. Was 2020 het eerste succesjaar, het is de bedoeling om in 2021 de koninginnenteelt grootschaliger aan te pakken.

Zwarte bijen honing: anders van smaak?

De Zwarte Bij heeft een aantal kenmerken die de smaak van de honing kunnen beïnvloeden. Ze haalt wat minder nectar dan andere bijenrassen en heeft een kortere tong. Zodoende blijft er meer voedsel over voor wilde bestuivers die het ook moeilijk hebben zoals hommels, solitaire bijen, zweefvliegen en vlinders. Sommige daarvan hebben juist een langere tong (denk aan hommels en de roltong van vlinders) waarmee ze uit diepe bloemen nectar kunnen halen. Zij ondervinden dus mogelijk minder concurrentie van zwarte bijen dan van import rassen.

Waar geïmporteerde honingbijen vaak massaal vliegen op één hoofddracht (bijvoorbeeld de linde) als die in bloei komt, zijn zwarte bijen minder gefocussed op één ding. Naast die hoofddracht halen ze nog steeds nectar van allerlei andere bloeiende planten. Ze kunnen ook verder vliegen dan andere rassen. Ze fourageren tot wel 5km van hun kast voor nectar en pollen. Honing van zwarte bijen kan dus subtieler van smaak zijn en dat is bij deze honing zeker het geval. Er komt geen duidelijke hoofddracht in naar voren, de honing is heel vol en fruitig van smaak. Qua structuur is deze honing erg dik. Kortom, dit is honing voor de echte liefhebber!

iets duurder

Deze honing kost iets meer dan de andere honing die ik aanbied. Met die wat hogere prijs steun je de herintroductie van de Zwarte Bij. De koninginnenteelt die daarvoor nodig is, is heel tijdrovend en vereist veel aanvullende imkermaterialen, zoals: bevruchtingskastjes, overlarfnaalden, een microscoop en starters. Voor het aanparen van de jonge koninginnen met geselecteerde darren op een bevruchtingseiland komen daar nog eens vele kilometers bij.

redt de zwarte bij !

Door menselijk toedoen is het genetische materiaal van de Zwarte Bij bijna verloren gegaan, maar het is nog niet te laat! De Zwarte Bij redden is ook niet alleen maar idealistisch: ze bestaat al ongeveer een miljoen jaar en trok zich tijdens de ijstijden terug uit Noord-Europa tot wat nu Zuid-Franse kust is. In de laatste 10.000 jaar heeft ze Noord en West Europa heroverd en zijn lokaal ondersoorten (zogenaamde ecotypes) ontstaan die zich aangepast hebben aan verschillende klimaten en flora. De Zwarte Bij heeft als geen andere honingbij aangetoond dat ze om weet te gaan met klimaatverandering. En dat is een gegeven dat we in de toekomst nog wel eens heel hard nodig kunnen hebben als we ook dan onze groentes en fruit willen laten bestuiven.

Met een pot Zwarte Bijen Honing koop je dus niet alleen een verdomd lekkere pot honing. Je steunt er een soort mee die op het randje van verdwijnen staat: onze belangrijkste inheemse bestuiver.

Extra informatie

Inhoud:

450 gram

Herkomst:

Nederlandse streekhoning van Zwarte honingbijen (Apis mellifera mellifera) uit de regio Haarlem.

Tenminste Houdbaar tot:

01-08-2022

Overige info:

Voedingswaarde per 100g: Kcal 308 / Kj 1290
Om 1 portie van 30g honing te verbranden moet je 13 minuten fietsen of 16 minuten wandelen.

Waarschuwing:

Geef geen honing aan kinderen tot 12 maanden.