Over imkerij bij de bijen

Bijen-Zen

Van jongs af aan was ik gefascineerd door de natuur. Naar vogels ging mijn eerste interesse uit. Natuur was een hobby die rust bracht in een leven dat verder bestonnd uit klaslokalen en sociale beslommeringen. Toen ik in een natuurmuseum in Enschede een levend bijenvolk aantrof bleef ik lang gebiologeerd kijken. Dat ik achter een glazen ruit de beestjes ongestoord hun ding kon zien doen maakte indruk. Pas jaren later zou het er van komen om zelf te gaan imkeren, eerst met een basiscursus, maar de honger naar meer bleef bestaan.

Meer cursussen volgden, boeken werden verslonden en een eindeloze reeks bijenhoud video’s werd geconsumeerd. Maar het leukste waren en zijn toch de bijen zelf. Het gebuzz van de bijen haalt de zen in je boven, zeg ik altijd. Het is een mooie afwisseling op het soms drukke bestaan van een ondernemer in de evenementen en internet branche.

Bij Bij de Bijen staan de bijen voorop, niet wij of ik. Daarom staan ook op deze pagina plaatjes van bijen. De imker faciliteert alleen als een achtergrond figuur, de bijen bestuiven, beslissen, halen nectar, maken moerdoppen willen uitbreiden of inkrimpen, willen zwermen of niet, hebben hulp nodig of niet. En als imker heb je de eervolle taak dat te faciliteren.

Puur natuur, wat is dat?

Honing is een natuurproduct, maar wat betekent dat in een omgeving waar natuur bestaat uit tuintjes, tegels, asfalt, volgens schema’s gemaaide groenstroken, monocultuur en omhekte natuurgebieden?

Lokaal

Wat je van ver haalt is lekker, maar slecht voor het milieu. Het overgrote deel van de supermarkt honing komt uit Oost-Europa en China. Dat komt de bestuiving hier niet ten goede. Commercieel èn eco-systeem vriendelijk imkeren is lastig in Nederland. Maar als we consumenten kunnen overtuigen van de toegevoegde waarde van lokale producten zoals honing is het zeker mogelijk!

Mooie methodes zijn de varoamijt behandeling met biologische poedersuiker in plaats van met mierenzuur. Van dat zuur is later namelijk toch een residu terug te vinden in de raten.

Wijze raat = De natuurlijke wijze

Ook het y-positioneren van de raten in de kast is een mooi detail dat hoort bij natuurlijk imkeren. Bijen die zelf hun raten bouwen houden hierbij een binnen en een buitenkant aan. De raat die naar het binnenste deel van de kast zit toegekeerd zit 180 graden gedraaid ten opzichte van die aan de andere kant. Naar het waarom kunnen we enkel gissen. Oriëntatie in de kast misschien? De wijze waarop de raat in de kast zit draagt mogelijk bij aan de zachtaardigheid van het volk. Eén ding is zeker: het op de deze wijze plaatsen van de ramen in de kast is de natuurlijke wijze.