Suiker in recepten vervangen door honing

Suiker in recepten vervangen door honing

Geraffineerde suiker is een ingrediënt in enorm veel recepten. Het is een goedkope zoetstof die we neutraal van smaak vinden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld stevia, dat veel minder calorieën bevat maar net als honing een uitgesproken smaak heeft.

Zo’n uitgesproken smaak kan ook goed van pas komen: honing kan een smaaknuance of diepte toevoegen aan een recept. Vergelijkbaar met een wijn-spijs combinatie waarbij zowel de wijn als het eten beter tot zijn recht komt dan wanneer ze niet gecombineerd worden.

Kun je suiker in recepten zo maar vervangen door honing?

Los van de smaak zijn er twee belangrijke verschillen tussen honing en suiker. Ten eerste is honing zoeter. Een tweede aandachtspunt is de vloeibaarheid.
Bij broodachtige recepten waar weinig suiker inzit (tot 50 gram) kun je de suiker nog wel 1 op 1 vervangen door honing. Gaat het om grotere hoeveelheden? Dan is het verstandig het recept aan te passen. Moeilijk is dat niet.

Omrekenen: min een kwart

In de basis komt het hier op neer: neem een kwart een minder honing dan er in het recept aan suiker vermeld staat. Zo voorkom je dat het te zoet wordt. Ook kun je eventueel iets minder water gebruiken omdat honing tot ongeveer 19% bestaat uit water.

Een rekenvoorbeeld: 100 gram suiker vervangen door honing

100 gram suiker ► 75 gram honing
Honing bevat ± 20% water = 15cl/gram water
Je brengt dus per 75gram honing 15cl water in mindering op het originele recept.

Rekenhulp

Waar suiker in recepten vaak in grammen of kopjes vermeld staan, is honing in kleine hoeveelheden alleen af te meten in lepels. De onderstaande tabel kan je helpen om – heel pietje precies – suiker naar honing om te zetten.

SuikerHoningMinder water*Extra bakpoeder
1 Eetlepel
(15 ml /± 12,5 gram)
2 Theelepels
( 10 ml / ± 8 à 9 gram)
2 Eetlepels
(30 ml/±25 gram)
1 Eetlepel + 1 Theelepel (25ml/±21 gram)
¼ Kopje
(50 ml/42 gram)
2 Eetlepels + 2 Theelepels
(40ml/30gram)
⅛ Theelepel
(0,5ml / 0,4 gram)
⅓ Kopje
(75ml /63 à 64 gram)
4 Eetlepels (60 ml/50 à 51gram)¼ Theelepel
(1ml / 0,9 gram)
½ Kopje
(125 ml/105 gram)
⅓ Kopje
(75ml/±56gram)
2 Theelepels
(10ml)
¼ theelepel
(1ml / 0,9 gram)
⅔ Kopje
(150ml/±127gram)
½ Kopje
(125ml/±94gram)
5 Theelepels
(25ml)
¼ Theelepel
(1ml / 0,9 gram)
¾ Kopje
(175/148gram)
⅔ Kopje
(150ml/±112gram)
2 Eetlepels
(30ml)
½ Theelepel
(2ml / 1,7 gram
1 Kopje
(250ml/211gram)
¾ Kopje
(175ml/131gram)
2 ½ Eetlepel
(37ml)
½ Theelepel
(2ml / 1,7 gram
2 Kopje
(500ml/423gram)
1 ½ Kopje**
(375ml/281gram)
5 Eetlepels
(70ml)
1 Theelepel
(5ml / 4,2 gram)

*De hier vermelde hoeveelheid haal je af van de hoeveelheid water of andere vloeistof die in het recept vermeld staat.
**Vanaf deze hoeveelheid kun je ook voor kiezen minder honing, bv 1¼ kopje (300ml). Dat is verhouding 1 staat tot 0,625

Overige tips:
  • Honingsoorten
    Honingsoorten kunnen sterk verschillen van smaak. Ruwweg geldt het volgende: hoe donkerder de honing, hoe meer uitgesproken de smaak. Acacia honing bijvoorbeeld is een licht gekleurde honing met een lichte smaak die tussen ingrediënten met een sterke smaak verloren kan gaan. Kastanje of Woud honing is donker en is ook ‘donker’ van smaak, dat kan super lekker zijn als je bakt met kastanjemeel of met noten, maar vaak zal dit ook te veel van het goede zijn. Kies dus standaard gerust voor een neutrale honing met namen zoals lente-, zomer- of bloemenhoning.
  • Begin met de helft
    Als je begint met recepten aan te passen, vervang dan de eerste keer slechts de helft van de suiker door honing. Zo kun je een ‘feel‘ ontwikkelen voor het omreken per type baksel en honingsoort.
  • Slow backing
    Bak je met honing dan wordt je gerecht bruiner. Daarom kun je ervoor kiezen om de oven temperatuur met 15-25 graden te verlagen. Eventueel kun je de baktijd iets verlengen.
  • Waarom moeilijk doen als ’t makkelijk kan?
    De makkelijkste en meest risicoloze manier om met honing te leren bakken is om recepten te gebruiken waar honing standaard al in de ingrediëntenlijst staat.